Itä-Suomi

Viljellään viisaasti

Viljellään viisaasti

Viljellään viisaasti
Ilmastoystävällistä viljelyä Pohjois-Karjalassa.

Viljellään viisaasti- hanke on Järvi-Suomen ympäristö- ja ilmasto-ohjelman mukainen hanke, jossa edistetään vesistöjen suojelua, peltojen vesitaloutta, kiertotaloutta ja ilmastoystävällistä viljelyä. Hankkeessa järjestetään erilaisia havaintokokeita, tilaisuuksia, webinaareja ja pienryhmiä.

Vuonna 2020 hankkeessa järjestettiin aloitus webinaari keväällä. Pienryhmätoimintaa järjestettiin pellon vesitalousteemalla Kiteellä ja Nurmeksessa. Lisäksi järjestettiin herne-härkäpapu pienryhmät Kiteellä ja Joensuussa yhteistyössä Vastuullista proteiinia pöytään hankkeen kanssa tavoitteena edistää kotimaisten valkuaiskasvien viljelyä.

Havaintokokeita järjestettiin neljällä teemalla: kerääjäkasvit, biohiili, luomulannoite ja herneen molybdeeni-kobolttipeittaus. Kerääjäkasvikokeessa on tarkoitus tutkia millä kasveilla saadaan suurin massa satokasvin alla syksyllä ja seuraavana keväänä. Kasvustot jätettiin kyntämättä ja keväällä ne muokataan eri kevytmuokkareilla. Biohiilikokeessa tutkitaan koeruuduilla biohiilen merkitystä satoon. Toisella tilalla on lisätty biohiileen sienivalmistetta. Luomulannoitekokeessa tutkittiin eri luomuvalmisteita vehnän satopotentiaaliin. Herneen hivenpeittauksessa tutkittiin CoMo valmistetta. Molybdeeni-kobolttipeittaus edistää herneen nystyröintiä ja jouduttaa sen kasvua.

Hankkeessa järjestettiin pellonpiennartilaisuuksia havaintokokeiden ympärillä kesällä kolme Kiteellä, Liperissä ja Nurmeksessa. Lisäksi teemoina oli rengaspaineet ja herneenviljely. Syksyllä järjestettiin salaojitus- ja pellon tasaus aiheinen pellonpiennar Joensuussa. Näytöksessä levitettiin mm. haketta salaojan täyteaineeksi, tehtiin salaojan huuhtelua ja mitattiin traktori+työkone yhdistelmien painoja sekä tehtiin rengaspaineiden säätöä.

Videomateriaalia tehtiin runsaasti Facebookiin ja Youtubelle mm. kevätruisvehnästä, maan kasvukunnosta, herneen viljelystä ja sorasilmäkkeiden teosta.

 

Hankkeen toiminta-aika 1.1.2020-31.12.2022
Hankkeen hallinnoija on ProAgria Itä-Suomi. Osatoteuttajina ovat Luke, Maveplan ja ProAgria Keskusten Liitto