Itä-Suomi

Puutarhatalous

Puutarhatalous

Puutarhatalous
Poimijatyövoiman saaminen covid 19 pandemian takia muodostui ongelmaksi ja satoa jäi poimimatta.

Talvi 2020 oli erittäin lämmin, pakkasta ei ollut kylmimmilläänkään kuin noin -20 C.

Itse asiassa vuosi 2020 oli koko maassa mittaushistorian lämpimin. Talvi oli vähäluminen, suurin osa talvikaudesta oli lähes lumetonta. Mansikka talvehti lumen puutteesta huolimatta tyydyttävästi, koska kovia pakkasia ei juurikaan esiintynyt. Talvi suosi maalevintäisiä sienitauteja ja ne tuhosivat kasvustoja. Herukoiden talvehtimista haittasivat ilmeisesti syksyn ja alkutalven kovat ja kylmät tuulet. Kukkien ja raakileiden määrä jäi tavallista vähäisemmäksi. Vadelma talvehti hyvin. Halloja ei avomaan marjakasvien kukintavaiheessa juuri esiintynyt, lukuun ottamatta muutamia toukokuun puolenvälin ankaria hallaöitä, joka vioitti kaikkein aikaisimpia harson alla kukkivia mansikankukkia.

Touko- ja kesäkuu olivat tavallista kuivempia, samoin heinäkuun alku. Heinäkuun puolivälin jälkeen satoi runsaasti usean päivän ajan. Heinäkuun sademäärä oli paikoin jopa 70 – 80 % tavanomaista suurempi. 

Useimmilla tiloilla poimijatyövoiman saatavuus oli covid 19 pandemian takia ongelma. Satoa jäi monin paikoin poimimatta työvoimapulan takia. Ulkomaalaiset poimijat olivat tällä kertaa lähes kokonaan Ukrainasta koska koronapandemian takia tulo mm. Venäjältä oli vähäistä ja Thaimaasta kokonaan estynyt. Poimijapulaa paikkasi osittain kotimaisen työvoiman suurempi määrä. Työvoiman saatavuuden helpottamiseksi keväällä saatiin nopealla aikataululla rahoitus Työvoimaa tilolle - ESRhankkeelle, jota hallinnoi MTK Pohjois-Savo, hankepartnereina toimivat ProAgria Itä-Suomi, Suonenjoen seudun marjanviljelijäinyhdistys, Savonia ammattikorkeakoulu ja Maaseutuammattiin ry:n yhteishanke. Toimialalla toimi Marjamaat 2-hanke.