Eurot ja luonto säästyvät, kun tarkkailun avulla optimoidaan kasvinsuojelutoimenpiteet. Säännöllinen tarkkailu käyttäen liima- ja feromoniansoja, houkutus- ja indikaattorikasveja sekä kasvustotarkkailua, on lisääntynyt vasta viime vuosina.
Lainsäädäntö edellyttää tuholaistarkkailua
Integroidun kasvinsuojelun yleisiä periaatteita tulee noudattaa viimeistään 1.1.2014. Ne edellyttävät kasvintuhoojien seurannan tulosten käyttöä päätettäessä kasvinsuojelutoimista: toteutetaanko kasvinsuojelutoimenpiteitä, mitä toimenpiteitä toteutetaan ja milloin niitä toteutetaan. Päätöksenteossa käytetään mahdollisuuksien mukaan apuna kasvintuhoojien torjunnan kynnysarvoja, eli tietoja siitä paljonko kasvintuhoojia pitää esiintyä ennen kuin niiden torjunta on taloudellisesti kannattavaa.
Itse tarkkaillen tai palveluna ostaen
Moni viljelijä tekee tuholaistarkkailua itsenäisesti. Viljelyalojen kasvun myötä yhä enemmän on myös sellaisia tuottajia, jotka teettävät tämän työn ulkopuolisella eli ostavat tarkkailun palveluna.
Saamistaan tarkkailuraporteista viljelijä voi tarvittaessa todistaa tilansa kasvinsuojelun perustuvan todelliseen tarpeeseen - ei näppituntumaan tai kalenteriin. Tilakohtaisen tarkkailun lisäksi tarjolla on maankattavia ennustepalveluita, joiden varoituksia voi lukea MTT:n Kasper-verkkopalvelusta.
Tuholaistarkkailu on aloitettava heti istutuksen tai kylvön jälkeen ja monivuotisissa kasvustoissa kasvun alettua.
-
Porkkanakempit ilmestyvät pelloille jo ennen porkkanoiden taimettumista ja niiden määrä kasvaa juhannusta kohden.
-
Kirpat lähestulkoon odottavat pellolla taimia, mutta myös luteet saapuvat pelloille säiden lämpenemisen myötä.
-
Kaalikärpästen ja kaalikoin tarkkailu on puolestaan ajankohtaista kaaliviljelmillä toukokuun puolivälistä elokuun lopulle saakka.
Kysy lisää oman alueesi ProAgrian erikoiskasvien asiantuntijalta.