Revontulia suomalaismatkailijoille

Kuva: Rayann Elzein

Utsjokelainen matkailuyritys Aurora Holidays aloittelee kuudennetta talvimatkailukauttaan. Ennen talvimatkailuun ryhtymistä yritys vuokrasi mökkejä kesäkaudella, joka on perinteisesti ollut tärkeä sesonki kalastuksen ansiosta.

”Viisi vuotta sitten aloimme myydä talvimatkoja ja tilanne kääntyi nopeasti siihen, että talvimatkailusta tuli suurempi sesonki kuin kesäkaudesta”, yrittäjä Tiina Salonen kertoo.

Aurora Holidays avasi vuosi sitten ravintolan tukemaan olemassa olevaa palvelukattausta. Ravintola on otettu hyvin vastaan ja se on avoinna ympäri vuoden. Utsjokelaisen matkailuyrityksen suurimpia haasteita on kuitenkin sen maantieteellinen sijainti. Salonen kertoo, että ihmiset eivät matkakohdetta suunnitellessaan välttämättä katso Suomen päälaelle saakka.

”Matkaa tänne ei kannata pelätä, sillä Utsjoelle pääsee monella konstilla. Meillä on palvelupaketissa mukana lentokenttäkuljetus, joten haemme matkailijat Ivalosta lentokentältä tai bussiasemalta”, Salonen sanoo.

”Kun matkustaa jostakin kaukaa ja lentokentällä on joku vastassa, niin se tuntuu hyvältä ja helpottavalta. Olemme miettineet palvelut tarkkaan, jotta saamme ihmiset tänne meille”.

Konsultointiapua ProAgrialta

Aurora Holidays käytti keväällä ProAgria Lapin kautta ELY-keskuksen tukemaa konsultointiapua. Yritys sai kartoituksen toiminnastaan ja talous- ja markkinointisuunnitelman viideksi vuodeksi. Salonen sanoo, että ProAgria Lapin kanssa yrityksen haasteita käytiin läpi ja pohdittiin, mitä toiminnassa olisi parantamisen varaa.

”Tulimme esimerkiksi siihen lopputulokseen, että vaihdamme tilitoimistoa ja siirrämme kirjanpidon ProAgria Lapille seuraavasta tilikaudesta lähtien. Sähköinen kirjanpito säästää työaikaa ja papereiden pyörittäminen loppuu, eikä kirjanpidon tekeminen jää enää roikkumaan, kun se tehdään reaaliaikaisesti”.

Salonen odottaa myös, että kirjanpitokulut alenevat.

Mika Länsmanin ja Tiina Salosen Aurora Holidays on hyödyntänyt ProAgria Lapin kautta ELY-keskuksen tukemia kehittämispalveluja ja konsultointiapua. Kuva: Rayann Elzein

Sähköistä taloushallintoa

ProAgria Lapin taloushallinnon asiantuntija Miia Kallunki sanoo, että sähköiseen taloushallintoon siirtyvälle yritykselle räätälöidään sen tarpeen mukaiset kirjanpitopalvelut, sillä ei ole yhtä ja ainoaa tapaa. Kun kyse on yrityksen hallinnon yksinkertaistamisesta sähköisen taloushallinnan kautta, tulee yrittäjän ajankäyttöön merkittävää säästöä.

”Entinen tapa oli, että yrittäjä taloushallintoon käytti paljon aikaa siihen, että sai kirjanpitäjälle materiaalin paperisessa muodossa. Sähköinen kirjanpito ei katso aikaa eikä paikkaa.  Riittää vain, että netti toimii ja oppii käyttämään taloushallintaohjelmaa”, Kallunki kertoo.

”Ohjelman kautta yrittäjä tarkistaa ostolaskut ja maksuliikenteensä. Paperilaskuja ei enää tule. Suuri etu on siinä, että asiat pystyy hoitamaan kännykällä ja tabletilla ihan missä tahansa”.

Kallungin mukaan uuden ohjelmiston käyttöönottoa ei tarvitse arastella, sillä ProAgria Lappi ohjaa sähköiseen kirjanpitoon siirtyvää yritystä.

”Asiakkaan on helppo lähteä käyttämään ohjelmaa, kun me teemme alkutoimenpiteet, kuten pankkiliikenteen yhteyden avaamisen. Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä, kun sähköinen kirjanpito alkaa kiinnostaa, niin keskustellaan ja rakennetaan sopiva palvelu”.

Teksti: Auni Vääräniemi
 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut