Miten saat hevosalan yrityksen kustannukset kuriin?

Hevosalan yrityksen kannattavuuteen vaikuttaa toiminnan laajuus, toimintamuoto, sijainti, saavutettavuus, yrittäjän osaaminen ja pääomarakenne. Lisäksi hevostalous on markkina/suhdanneherkkä ala. Joskus käy niin, että yrittäjälle itselle ei riitä kohtuullista palkkaa tekemälleen työmäärälle. Yrityksen taloustilanne ja maksuvalmius voi olla heikohko ja tämä aiheuttaa sen, että toimintaa pyöritetään liian lyhytjänteisesti eikä todella lasketa, kuinka toiminta saadaan muutettua kannattavaksi ja parannettua yrityksen maksuvalmiuskykyä.

Paranna yrityksesi maksuvalmiutta budjetoimalla

Liian harvoin yrittäjät tekevät vuosittain budjettia ennakkoon seuraavaksi vuodeksi ja laskevat, miten eri kuluerien hinnannousut vaikuttavat yrityksen palveluiden ja tuotteiden hinnoitteluun. Budjetin laatiminen loppuvuodesta seuraavalle vuodelle on ensimmäinen toimenpide, minkä yrittäjän tulisi tehdä. Yksinkertaista kuukausi-budjetointitaulukkoa käyttäen yrittäjä voi laskea ennakkoon likviditeettiä.

Vältä turhia kustanuksia ja tarkastele kulurakennetta

Yrittäjän kannattaa ryhtyä tarkkaan kustannusseurantaan. Taskulaskin on otettava omaan tai annettava yritysneuvojan käteen ja on syytä varata muutama tunti aikaa ja laskea oman yrityksen kulurakennetta.  Valitettavasti maassamme ei ole vielä koottua tilastointia erilaisten hevosyritysten kulurakenteista. Tämä edellyttäisi sitä, että hevosyrityksistä saataisiin vuosittaiset taloustiedot ja tiedoista voitaisiin ajaa vertailutietoja parhaiden ja heikoimmin kannattavien hevosyritysten kulurakenteesta.

Vertailutietoa yrityksen kehittämisen tueksi

ProAgrian talous- ja yritysasiantuntijoiden käytössä on Tulosanalyysi-niminen verkkopalvelu. Tulosanalyysi tehdään aina yritystasolla. Hevosyrityksen kehittämisen edellytys olisi se, että omia talouslukuja voitaisiin verrata vastaavan kokoisiin ja toiminnallisesti samanlaisiin yrityksiin. Tämän vuoksi tietopankkiin olisi saatava mahdollisimman monen erilaisen hevosyrityksen taloustiedot.

Tarkan kuluseurannan lisäksi yrityksen on tehtävä riittävän suuri liikevaihto, jotta kaikki kuluerät saadaan hoidetuksi. Myynnin ja liikevaihdon kerääminen onkin suurin haaste, kuluja kertyy kaikesta huolimatta. Hevosalan yrittäjän onkin tiedostettava, että hän on yrityksensä johtaja!

 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.