Luonnonmukaisen rehuviljan ja valkuaiskasvien tuotannon hyvät käytännöt

Luonnonmukaisen rehuviljan ja valkuaiskasvien tuotannon hyvät toimintatavat -oppaaseen on koottu luonnonmukaisen viljan, seoskasvustojen ja valkuaiskasvituotannon hyviä viljelyvinkkejä ja toimintatapoja. Lisäksi opas sisältää ohjeita rehukasvien myyntiin ja markkinointiin, sadon käsittelyyn, varastointiin ja kuljetukseen sekä kuinka luomutuotantoehdot, niiden asettamat vaatimukset otetaan huomioon ja pidetään luomusitoumuksen mukaiset suunnitelmat ja kirjapito järjestyksessä. 

Suomen kansallisen  Luomu 2.0 -luomuohjelman  ja EU:n Vihreän kehityksen ohjelman tavoite on kasvattaa EU:n luomupeltoala 25 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Kasvussa on pyrittävä tasapainoon kasvinviljelyn ja kotieläintuotannon välillä. Tämä varmistaa luomutiloille toimivat viljely- ja ravinnekierrot. Tuotannon lisäämiseksi tulee myös kehittää luomutuotantomenetelmiä.

Luomutuotannon kasvun lisäksi on oleellista saada olemassa olevat luomupellot tuottamaan mahdollisimman hyvää ja laadukasta satoa eri puolilla Suomea. Luomutuotantokin toimii yhä enemmän suurilla ja muuttuvilla markkinoilla.

Oppaan tavoitteena on lisätä luomuviljan ja valkuaiskasvien kotimaista rehuntuotantoa, jotta mm. kotieläintilojen rehustus tulevaisuudessa järjestyisi mahdollisimman omavaraisesti. Kotieläintilan näkökulmasta sadon määrän lisäämisellä voidaan myös hillitä rehukustannuksen nousua. Luomuvalkuaisrehun omavaraisuutta nostetaan kasvavan kotieläintuotannon tarpeiden mukaisesti tutkimuksen, neuvonnan, kasvinjalostuksen ja EU:n yhteisen maatalouspolitiikan mahdollistamien keinojen avulla.

Oppaiden rahoituksesta on vastannut maa- ja metsätalousministeriö. Avaa opas tästä linkistä.

Julkaisusarjassa on lisäksi ilmestynyt

 

 

Jaa

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.