Lampaiden ja vuohien luonnonmukaisen tuotannon hyvät käytännöt

Lampaiden ja vuohien luonnonmukaisen tuotannon hyvät toimintatavat -oppaaseen on koottu luonnonmukaisen tuotannon tavoitteita, yleisiä ohjeita ja parhaita toimintatapoja. Opas sisältää ohjeita eläinaineksen, olosuhteiden, ruokinnan ja rehustuksen, laiduntamisen ja laidunrehun kehittämiseen. Lisäksi oppaassa on hyviä toimintatapoja katraan hoitoon, lampaiden käsittelyyn ja karitsojen kasvatukseen. Opas antaa käytännön vinkkejä luomuun liittymisestä sekä tuo esille toimintatapoja luomutuotannossa jo mukana oleville.

Lammastalouden nousuun ovat vaikuttaneet mm. lähi- ja eettisesti tuotetun ruuan kysynnän kasvu sekä ekologisen tuotannon arvostaminen. Luomu- ja lähiruoka-ajattelu sopii hyvin lammastiloille ja linkki esimerkiksi Reko-lähiruokarinkien kautta kuluttajaan on lyhyt.

Oppaan tavoitteena on helpottaa lammas- ja vuohitilojen siirtymistä luomuun ja lisätä niiden määrää Suomessa. – Lammas- ja vuohitilan näkökulmasta luomutuotantoon siirtymisellä voi saada enemmän katetta työlleen. Tavoitteellinen menekin edistäminen vaatii kuitenkin pitkäjänteistä työtä tiloilla. Lihatuotannon kasvun lisäksi on oleellista saada markkinoille hyvää ja laadukasta lihaa myös tarjontahuippujen ulkopuolella, toteaa Näykki.

Oppaiden rahoituksesta on vastannut maa- ja metsätalousministeriö. Avaa opas tästä linkistä.

Julkaisusarjassa on lisäksi ilmestynyt

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut