Jouluateria lypsylehmille

”Lypsylehmän jokainen ateria tulee olla kuin jouluateria, runsas, maittava ja laadukas”, näin totesi Gordie Jones. Eläinlääkäri ja 4500 lehmän omistaja ison rapakon takaa. Hän kehotti karjanomistajia miettimään, miten saamme lehmän syömään aina yhden aterian lisää. Lisäksi hän mainitsi ”jos lehmällä on ongelma, sillä on etunimi ja sukunimi”. Tällä hän viittasi siihen, että ihminen on ongelmien taustalla. Korkean maitotuotoksen sekä maidon pitoisuuksien perusedellytyksiä ovat runsas syönti ja erinomaiset rehut ihanneolosuhteissa. Lypsylehmälle täytyy antaa parasta pöytään, ilman rajoituksia. Ihanneolosuhteet ovat sellaiset, joissa lehmillä on vapaus liikkua rehujen äärelle, juomapisteille sekä makuulle muiden lehmien kanssa yhtä aikaa. Lisäksi parsiolosuhteet tulee olla pehmeät ja tilavat. Raikas navettailma yhdistettynä hyvään valaistukseen varmistavat olosuhteiden puolesta runsaan rehujen syönnin, eli jouluaterian. Meidän tehtävä on huolehtia lypsylehmille huippuateria jokaisella (10-14) syöntikerralla. Kaikki toimenpiteet millä saamme lehmät syömään jopa 14 ateriaa päivässä, ne palkitsevat meidät runsaalla tuotoksella ja hyvällä terveydellä.
 
 

Kesä 2015 säilörehut

Kulunut satokausi oli vaihteleva. Säilörehut ovat nyt analyysien mukaan märempiä kuin kuluneena ruokintajaksona. Jaettu karkearehumäärä voi loppua ruokintapöydältä kesken päivän, mikäli rehua jaetaan entisen kaavan mukaan. Rehujen jakolaitteet tulee kalibroida uusille rehuerille säännöllisesti. Rehujen märkyys vaikuttaa syöntimääriin, vaikka säilöntälaatu olisikin erinomaista. Lehmät syövät vähemmän märkiä rehuja, sillä ne täyttävät pötsin ennen kuin nälkä on saatu selätettyä. Lehmät eivät ehdi syödä riittävästi kuiva-ainekiloja vuorokauden aikana, jonka seurauksena tuotos kärsii hedelmällisyyden ohella. Mitä voimme tehdä maksimisyönnin edistämiseksi. Voimme huolehtia lehmälle ihanneolosuhteet, lehmän kuusi vapautta (kuva). Näiden lisäksi tarvitaan karjakohtaista ruokinnan optimointia, parhaimman maitotuotto-rehukustannus e/lehmä ja snt/litra tuloksen saavuttamiseksi.  
Pelkkä maitotuotos ei ratkaise paljonko ns. viivan alle jää rahaa. Aina ei kannata tavoitella mahdollisimman korkeita tuotoksia, sillä käytettävissä olevat rehut sekä maidosta saatava hinta ratkaisevat optimaalisen ruokinnan. Ilman karjakohtaista tuotospotentiaalia (vakiotuotos) sekä toteutunutta syöntiä, ruokinnan taloudellisuus on pelkkä arvio. Ohessa esimerkki kuinka paljon maitotuotto-rehukustannus vaikuttaa 40 lehmän karjassa tilan talouteen. Tulosten perusteella voi kysyä, haluatko arjen pyörittämiseen enemmän rahaa vai vielä enemmän rahaa (taulukko 1).
Ruokinnan optimoinnilla saadaan omalle työlle hyvä korvaus. Karjakompassi laskee taloudellisuuden aina käytettävissä olevien rehujen hinnoilla sekä karjan toteutuneella syöntipotentiaalilla. 
 
 

Hyvinvointia riittävällä kuidun saannilla

Lehmä voi hyvin, kun pötsi voi hyvin. Pötsi voi hyvin, kun lehmän jokainen suupala on aina koostumukseltaan samanlainen ja sisältää oikeat ravintoaineet sopivassa suhteessa. Kun lehmä voi hyvin, ihmiset voivat hyvin. Lehmän ruokkiminen on pääsääntöisesti yksinkertaista. Pötsi voi hyvin, kun rehustus sisältää riittävästi karkearehun kuitua. Riittävän kuidun saamiseksi väkirehun osuus pidetään kokonaisruokinnasta märehtijälle sopivana, 45-53 %:n tienoilla. Karkea nyrkkisääntö maksimi väkirehuosuudelle on säilörehun NDF-luku. Esimerkiksi säilörehun NDF on 51 % (510 g/kg ka), väkirehua annetaan maksimissaan 50-51 % kokonaisrehustuksesta. Liian vähäisen kuidun saannin huomaa konkreettisesti maidon alhaisesta rasvapitoisuudesta sekä löysästä lannan koostumuksesta. Pidemmän päälle hedelmällisyys heikkenee kuidun vähäisyydestä, sillä pötsin happamuus lisää sorkkasairauksia. Kipeillä sorkilla lehmä vähentää aterioiden määrää. Havainto näkyy etenkin pihattonavetoissa joissa lehmän on mentävä itse jouluaterialle.  Kun ateriakertoja on liian vähän, lehmille tulee energiavaje. Energiavaje heikentää hedelmällisyyttä, vähentää tuotosta sekä alentaa maidon valkuaispitoisuutta. Kova energiavaje lisää riskiä sairastua utaretulehduksiin.
Rehuvertailujen ja optimaalisen ruokinnan suunnittelun aika on juuri nyt käynnissä. Haluathan varmistaa että tilallesi jää mahdollisimman paljon euroja nykysillä hintasuhteilla. Olethan menestyjien joukossa ja otat yhteyttä ProAgrian ruokinnan asiantuntijaan ennen rehuvalintoja. Varmista että olet menestyjien kärkijoukossa.
 
 
Minna Norimaa
ProAgria Pohjois-Karjala
Huippuosaaja- lypsylehmien ruokinta, terveys ja hyvinvointi
p. 040 301 2431, minna.norismaa@proagria.fi

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut