Ennakointi auttaa uusissa saappaissa

Töiden jakaminen antaa vaihtelua työhön. - Ei tarvitse olla pelkästään navetalla tai traktorin kopissa, vaan voimme sujuvasti vaihtaa paikkoja, Jarkko Hyttinen sanoo. Kuva: Paula Antikainen

Valkotaululle on kirjattu työtehtäviä ja muistettavia asioita: eläinten siirto, lietteen ajo, eläinlääkärin kuukausikäynti, vapaapäivä. Isäntä Jarkko Hyttinen vilkaisee taulua ja toteaa, että suurin osa viikon töistä on saatu hoidettua suunnitelman mukaisesti.

Sonkajärveläisellä Montelon tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos viime keväänä. Puolisot omistavat Jarkon vaimon Annin kotitilan yhdessä. Muutoksen yhteydessä Annin äiti Leena Heiskanen jäi sairaseläkkeelle ja isä Eero Heiskanen siirtyi tilan työntekijäksi.

Tilalla on robotin verran lypsäviä ja nuorkarjaa. Lisäksi viljelyssä on Jarkon kotitila Maaningalta, jonne matkaa kertyy 75 kilometriä. Kun yhtälöön lisätään vielä se, että Anni käy töissä tilan ulkopuolella, aletaan kysyä jämäkkää suunnittelu- ja johtamistaitoa.

Vastuu arjen pyörittämisestä on Jarkolla ja Eerolla. Sukupolvenvaihdos kesäsesongin kynnyksellä lisäsi haastekerrointa ainakin tuoreen yrittäjän päässä: äkkiä olet yrittäjä, työnantaja ja esimies, jolta odotetaan päätöksiä. Näitä saappaita tarvittiin heti, kun tilalle oli kesäksi tulossa agrologiharjoittelija.

- Kaikki oli uutta ja äkkiä olit vastuussa kaikesta, myös taloudellisesti. Tämä on kuitenkin juuri sitä, mitä haluan tehdä ja se antaa paljon. Jos asioita ei suunnittele, riskinä on oma uupuminen, Jarkko summaa.

Avointa keskustelua

Valkotaulun ääreen kokoonnutaan viikoittain ja käydään läpi tulevat työt. Sinne merkitään myös vapaapäivät. Avoin keskustelu on kaiken perustana. Vaikka huonojakin päiviä sattuu, asiat saadaan sovittua ja työilmapiiri pidettyä hyvänä. Viikkopalavereissa perjantaisin käydään läpi tulevaa viikkoa.

Haasteellisinta Jarkon mielestä on töiden suunnittelu ja priorisointi. Onneksi apua on saanut kokeneemmalta. Yhdessä Eeron kanssa he suunnittelevat työjärjestystä ja arvioivat työvaiheiden kestoa.

Vaikka töitä on useassa eri paikassa, ne on saatu suunnittelun ja ennakoinnin ansiosta tehtyä ajallaan ja illat vapaammiksi. Vuoroin vapaat aamut tasapainottavat työmäärää. Useampi tekijä huomaa navetalla asioita paremmin, mikä näkyy esimerkiksi lehmien terveydessä.

Luottamusta puolin ja toisin

Omissa johtamistaidoissaan Jarkko Hyttinen tahtoo kehittää kokonaisuuden hallintaa.

- Nyt voi hahmottaa viikon, jossain vaiheessa koko vuoden, sitten pitää hahmottaa tulevaisuus ja olla askeleen edellä. Myös järjestelmällisyyteen pitää panostaa. Onneksi Eero huomauttaa tarpeen vaatiessa, että mitäs jos tehtäisiin loppuun tämä edellinen, jos itse meinaa lähteä jo uuteen hommaan, Jarkko nauraa.

Aiempi työura muualla on antanut näkökulmaa omaan tekemiseen. Asiantuntija-apu on tervetullutta. Esimerkiksi budjettia seurataan reaaliajassa ja peltopuolta kehitetään uudella innolla. Jarkko pitää ennakointia tärkeänä myös yhteistyökumppaneiden kanssa. Esimerkiksi rehunäytteiden ajantasaisuus auttaa ruokinnan suunnittelijaa ja säännöllinen yhteydenpito tuo luottamusta puolin ja toisin.

Työn suunnittelussa voidaan hyödyntää lean-työkaluja kuten valkotaulua, joka otettiin Montelon tilalla käyttöön yhdessä ProAgrian Paula Antikaisen kanssa. Taulun ääressä Eero Heiskanen (vasemmalla) ja Jarkko Hyttinen. Kuva: Paula Antikainen

Apua ja tukea yrityksen arkeen

Hyvä arki syntyy työhyvinvoinnista, johtamisesta, työsuhteen perusasioiden hallinnasta ja riittävistä resursseista. 

Pohditko esimerkiksi näitä?

 • henkilöstöjohtaminen
 • rekrytoinnit
 • työsuhteen perusasiat
 • palkkahallinto
 • työhyvinvointi
 • yrityksen suuntaviivat

Tukenasi ovat ProAgrian henkilöstöasiantuntijat.

 

Paula Antikainen
Työterveyshuollon ja johtamispalveluiden asiantuntija
ProAgria Itä-Suomi

 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

 • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
  Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
 • Tilaa palvelu
  Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut

 • Rekrytoi suomalaisia kausitöihin

  Yhteistyökampanja etsii tiloille tekijöitä. Ota avuksesi henkilöstöjohtamisen asiantuntijamme kausityövoiman rekrytoimisessa.