5 vihjettä talouden hallintaan

Maksuvalmiudessa alkaa olla ongelmia – mikä avuksi? Johtava talousasiantuntija Jarmo Keskinen ProAgria Etelä-Suomesta on listannut asioita, joilla voidaan helpottaa tilannetta maatiloilla.
 

Hae lainoille lyhennysvapautta

Lainoille kannattaa hakea lyhennysvapaus vuoden 2015 osalle. Vapauden voi hakea niin pankki- kuin korkotukilainoillekin. Lyhennysvapaus tulisi jättää kuitenkin yhteen vuoteen, koska pidempiaikaisena ratkaisuna se saattaa olla epäedullinen. Lyhennysvapaus voi kostautua myöhemmin korkeampina korkoina, kun lainojen korkotaso hyvin todennäköisesti tulevaisuudessa nousee nykyisestä. Samoin tulisi tuloverotuksessa poistojen käyttö suhteuttaa lainojen lyhennyksiin.
 

Hae ennakkoverot pienemmiksi

Ennakkoveroja kannattaa hakea pienemmäksi, koska kuluvan vuoden verotettava tulo jäänee tavallista matalammalle tasolle. Verottaja on yleensä hyvin joustava ennakoiden kohdalla, koska lopullisessa verotuksessa tilit joka tapauksessa tasataan.
 

Luovu ylläpitoinvestoinneista

Ylläpitoinvestoinneista kannattaa luopua kuluvan vuoden osalta, jos se suinkin on mahdollista. Yleensä koneiden ja rakennusten ylläpitoinvestointeja on perusteltua tehdä tasaisesti joka vuosi suunnitelman mukaan. Tyypillisellä maito- ja viljatilalla suositeltava taso on 10 - 20 % vuoden liikevaihdosta. Poikkeuksellisen heikkona talousvuonna kannattaa poiketa suunnitelmasta, ja pitää hankinnoissa välivuosi.
 

Käytä varastot tyhjiksi

Varastot kannattaa käyttää tyhjiksi. Rehuja, lannoitteita, varaosia, torjunta-aineita jne. on monesti kertynyt varastoon vähän ylimääräistä, kun on varauduttu tuleviin heikkoihin vuosiin. Nyt on se huono vuosi, jolloin varastot tulee kuluttaa tyhjiksi. Samoin käyttämättömät työkoneet, esim. käyttöä vaille jääneet nurmiviljelykoneet ja turhat paripyörät kannattaa laittaa nyt myyntiin. Vanhoille pienille peltoviljelykoneille löytyy helpoiten ostaja hevostalouden piiristä esim. alan lehtien palstoilla.
 

Laadi kuukausibudjetti

Rahat eivät laskemalla lisäänny, mutta siitä huolimatta nyt viimeistään tulee laatia kuukausibudjetti tuloille ja menoille. Samoin kannattaa avata maatilalle oma pankkitili, jossa liikkuu vain maatilan rahoja. Sieltä siirretään yksityistilille kuukausittain vain oman ’palkan’ osuus. 
ProAgrialta löytyy helppokäyttöiset budjetointipohjat niin kuukausi- kuin vuosibudjetointiinkin. Tarvittaessa budjetin voi laatia yhdessä ProAgrian asiantuntijan kanssa ja konsultoida asiassa myös rahoittajapankin edustajaa. Laadittua budjettia pitää myös seurata, jotta siitä on hyötyä. Esim. viljan ja maidon hintaan on tulossa muutoksia syksyn aikana, jotka saattavat vaikuttaa merkittävästi yksittäisen maatilan talouteen.  
 

Jaa

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut