Syntymäpäivä on lehmän tärkein päivä

Syntyessään vasikalla ei ole vastustuskykyä taudinaiheuttajia vastaan. Näin koska lehmän istukka ei läpäise vasta-aineita emän verestä sikiöön, vaan lehmä siirtää vasta-aineet ternimaidon kautta jälkeläiseensä. Jotta vasikka saa hyvän vastustuskyvyn, sille on annettava ensimmäinen ternimaitoannos välittömästi syntymän jälkeen eli heti, kun lehmä on nuollut vasikan. Jo puolen tunnin kuluttua syntymästä vasikan suolessa alkaa muutosprosessi, joka estää vasta-aineiden imeytymistä.

Ternimaidosta vasta-aineita ja energiaa

Vasta-aineiden määrä ternimaidossa riippuu lehmän rodusta, lypsykaudesta, ternimaidon määrästä sekä ummessaolokauden pituudesta ja lehmän terveydestä. Ternimaidon eli ensimmäisen lypsykerran maidon laatu kannattaa mitata esimerkiksi kolostrometrin tai refraktometrin avulla. Runsaasti vasta-aineita sisältävä ternimaito kannattaa pakastaa tulevaa käyttöä varten.

Vasikan on saatava ensimmäisten päivien aikana maitoa käytännössä niin paljon kuin se juo. Juottokaudella suositus juoman määräksi vuorokaudessa on 10-12 prosenttia vasikan elopainosta. Hyvälaatuista väkirehua kannattaa olla tarjolla heti alusta alkaen, sillä väkirehun on todettu olevan tehokkainta pötsin kehittymisen kannalta. Kun vasikka on oppinut syömään riittävästi väkirehua, noin 1,5 kiloa vuorokaudessa, se voidaan vierottaa juomalta. Heinää ja vettä on oltava aina saatavilla. Vesi lisää väkirehun syöntiä ja edistää siten pötsin kehittymistä.

Hyvä olot kasvattavat

Jokaisessa navetassa on aina taudinaiheuttajia, jotka voivat sairastuttaa vasikan. Niiden määrä voidaan pitää mahdollisimman pienenä, kun vasikka syntyy puhtaaseen, hyvin kuivitettuun poikimakarsinaan. Terveyttä edistävät emän jalkojen ja utareiden puhtaus sekä ternimaitoastioiden hygieenisyys. Myös lehmän siirtämien poikimakarsinaan oikeaan aikaan ja poikimisen valvominen lisäävät vasikan mahdollisuuksia pysyä terveenä ja hyväkuntoisena.

Vastasyntyneen vasikan paras paikka on puhdistettu yksilökarsina, jossa on kiinteä pohja ja 5-10 cm kuivikkeita. Ryhmäkarsinoissa kohtuullinen ryhmäkoko edistää vasikan terveyttä ja hyvää kasvua, sillä suurissa ryhmissä tartunnat lisääntyvät ja kilpailusta aiheutuva stressi laskee vastustuskykyä. Toimiva ilmanvaihto, kuivuus ja vedottomuus sekä runsas kuivitus pitävät hengitystietulehdukset ja ripulit loitolla. Viettäähän vasikka puolet vuorokaudesta makuulla ja nukkuen, joten makuualustalla on suuri merkitys sen kasvulle ja terveydelle.

Lähde: Eläinlääkäri Virpi Kurkela 2012: Vasikasta huippulypsylehmäksi. Tieto tuottamaan 137.

Jaa

Referenssit

Blogikirjoitukset

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut