KUITUHAMPUN TUOTANTOKETJUN KÄYNNISTÄMINEN KAINUUSSA JA POHJOIS-SAVOSSA

Hamppukuitu voi nykytietämyksen mukaan olla varteenotettava ja ympäristöystävällinen vaihtoehto muoville ja puuvillalle. Hamppu on yksi vanhimmista viljelykasveista Suomessakin, mutta sen viljelyn ovat syrjäyttäneet uudet raaka-aineet, helpommin työstettävät materiaalit ja tehokkaammat tuotantomenetelmät. Elinkaariajattelu ja ympäristövastuullisuus ovat herättäneet kiinnostuksen uudelleen hamppukuidun käytön kehittämiseen. Hamppu on erinomainen kasvi hiilen sidonnassa maaperään runsaan lehtimassan ja pitkän juuristonsa ansiosta. Kuitusadon sitoma hiili puolestaan sitoutuu lopputuotteeseen sen elinkaaren ajaksi. Hamppukasvusto parantaa maan pieneliötoimintaa, tukahduttaa rikkakasveja ja kuohkeuttaa maata parantaen seuraavien kasvien satoja.

Hankkeessa perustetaan viljelystä kiinnostuneita varten pilottiviljelmät, järjestetään pellonpiennarpäivät, lasketaan tuotantokustannukset sekä rakennetaan tuotantosopimusmalli tukkuostajan ja viljelijöiden välille. Hankealue on Kainuu ja Pohjois-Savo ja toteutusaika päättyy 31.10.2020. 

Hankkeen hakija ja hallinnoija on Luonnonvarakeskus ja muina toteuttajina ProAgria Kainuu ja ProAgria Pohjois-Savo, jotka ovat jatkossa osa ProAgria Itä-Suomea.

Lisätietoja: Kalle Hoppula tutkija, kalle.hoppula@luke.fi, 029 5326141

                     Maarit Partanen  maatilayritysasiantuntija, maarit.partanen@proagria.fi, 0400 282092

                     Marjatta Räsänen yritysasiantuntija, marjatta.rasanen@proagria.fi, 0400 124897


Jaa

Hanketoimijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.

Palvelut