Keltakukkia ja tervaheiniä - rikkakasvit esillä benchmarking ryhmissä

”Mikä tuo on? Onko tuo joku uusi kasvi? Tämän minä tiedän! En ole tällaista ennen nähnyt, tämä on kyllä joku tuttu kasvi, mikä sen nimi on… keltakukkia kaikki.”  Voikukka, lutukka, peltokanankaali, hatikka, pelto-orvokki, juolavehnä, niittyleinikki…. rikkakasvien valikoima on laaja. Pohjois-Savon Nurmet nousuun nurmiryhmissä on pureuduttu alkukesästä nurmien tiheyteen ja täydennyskylvön merkitykseen sekä tietysti rikkakasveihin.

Nurmiryhmissä paneuduttiin myös nurmen satotasoihin ja satotasojen parantamiseen kokonaisuudessaan. Rikkakasvien tunnistaminen on ensi arvoisen tärkeää, jotta osataan valita oikea kasvinsuojeluaine. Rikat valtaavat aukkoiset nurmet, joten kasvinsuojelu yhdessä täydennyskylvön kanssa auttaa parantamaan rehun laatua. Tunnistaminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa. Pelloilla kannattaa kierrellä eri vaiheissa kevättä ja kesää.  Esimerkiksi peltokanankaalin kanssa ollaan pahasti myöhässä, jos se tunnistetaan vasta kukintavaiheessa. Silloin siihen tepsii vain kitkeminen – ruiskutukset toimivat sen ruusukevaiheessa.

Rikkakasvien tunnistaminen on kiehtovaa, ellei jopa koukuttavaa puuhaa, ja benchmarking ryhmissä siihen(kin) voidaan pureutua asiantuntevan porukan avulla. Jokainen voi esittää kysymyksiä ja saada niihin vastauksia. Kiinnostaisiko sinua esimerkiksi nurmiryhmät? Katso lisätietoja benchmarkkauksesta ja nurmiryhmistä tästä linkistä: http://pohjois-savo.proagria.fi/kehitystoiminta/pienryhmatoiminta

ps. tunnistatko sinä kuvassa olevat kasvit? 

 

Paula Antikainen

Työterveyshuollon ja benchmarkkauksen asiantuntija

puh. 040 673 9465

paula.antikainen@proagria.fi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

Muualla blogeissa