Kesäajan ruokinta - muistithan suunnitella?

2 min lukuaika

Savolaeset ossoojat

Laidunkausi on käynnissä, onko ruokintasuunnitelma hallussa?

Img 3711

Laidunruokintakausi on meneillään. Osalla pelkästään hiehoilla, osalla koko karjalla.

Onko laidunruokinta mietitty etukäteen ja suunnitelmat tehty? Jos on, kannattaa miettiä toimiiko suunnitelma koko kesän vai pitäisikö sitä muokata? On ensiarvoisen tärkeä miettiä, saako lehmä arvioidun määrän rehua laitumelta ja toiseksi onko rehu laadultaan oletettua?

Laitumen rehuarvot on suunnitelmissa Luken rehutaulukkojen mukaiset eli esimerkiksi D-arvo 705 g/kg ka, raakavalkuainen 180 g/kg ka ja kuitu 535 g/kg ka.

Alkulaidunkaudella rehu on varmasti jopa parempaa kuin taulukkoarvoissa. Tilanne kuitenkin muuttuu kesän kuluessa ja D-arvo laskee nopeasti. Laitumen laadun ylläpitämiseksi kannattaa syöttää laidun riittävän nopeasti ja monessa lohkossa.

Liian pitkäksi venähtänyttä laidunta katsellessa saattaa ajatella, että rehua on lehmille riittävästi. Lakoontunut heinä ja hylkylaikut eivät kuitenkaan ole optimaalista rehua, jos halutaan laidunkaudellakin maitoa. Ensimmäinen tasausniitto kannattaisi tehdä jo ensimmäisen syötön jälkeen, jotta jälkikasvu lähtee hyvin liikenteeseen ja toisellakin kierroksella rehun laatu on hyvää.

Toinen mietittävä asia laidunkaudella on se, minkä verran laidunta on tarkoitus syöttää. 35 kg lypsävän lehmän pitäisi saada 13 kg ka karkearehua. Kuinka paljon siitä on mahdollista saada laitumelta ja kuinka paljon tarjotaan säilörehua? Laitumen syönti on suhteessa laitumella vietettyyn aikaan. Keskimäärin lehmä syö hyvää laidunta 1 kg ka/tunti. Syöntinopeus kuitenkin laskee jos lehmä joutuu tekemään työtä eli kävelemään rehunsa eteen. Hyväksikäyttö myös huononee, koska lehmä ei ehdi märehtimään tarpeeksi. Makoiluaikaa lehmä tarvitsee 12 h päivässä. Siinäpä vuorokausi on sitten nopeasti käytetty ja kiire tulee.

Jos säilörehun vs. laitumen syönti on arvioitu väärin ruokintasuunnitelmaan tai laitumen laatu ei olekaan sellaista mitä sen on kuviteltu olevan, voi olla että kesäkauden väkirehuruokintaa joutuu tarkentamaan kesän aikana.

Kannattaa tässä suhteessa olla yhteydessä ruokinnan asiantuntijoihin, niin katsotaan yhdessä mitä lehmien ruokinnan kanssa voisi tehdä. Tavoite laidunruokinnalle kuitenkin on, että lehmät lypsäisivät mahdollisimman hyvin eikä kesällä olisi huomattavissa mitään notkahdusta maitomäärissä tai pitoisuuksissa.

Eveliina Turpeinen, ruokinnan asiantuntija

ProAgria Pohjois-Savo

puh. 040-523 0932

eveliina.turpeinen@proagria.fi