Näkökulmien vaihtoa ja uusia oivalluksia harjoittelussa

Sain mahdollisuuden osallistua nykyaikaisen kahden robotin maitotilan käytännön töihin viikon ajaksi. Minulla on käsitys maitotilan elämästä ja tunnen myös maitotilalla tehtäviä töitä. Viikon aikana olen saanut valtavasti uutta näkemystä maidontuotantoon keskimääräistä suuremmalla tilalla. Harjoittelussa pääsin perehtymään arkirutiineihin ja samalla pääsin hyvin perille tilan johtamiskäytäntöihin.

Tilalla on rakennettu uusi navetta muutama vuosi sitten. Eläimet ovat rauhallisia ja navetta puhdas. Perusasiat on investoinnin jälkeen saatu hyvin kuntoon ja meijeriin lähtee maitoa hyvin. Yrittäjät ovat kokeneet positiivisena tilan ulkopuolelta tulevat arviot tilan toiminnasta. ProAgrian asiantuntijat ovat mukana muun muassa verosuunnittelussa ja tilinpäätöksen läpikäynnissä, taloussuunnittelussa, ruokinnan suunnittelussa ja tuotosseurannassa, nurmen tuotannon suunnittelussa ja tukihaussa.

Johtaminen on tällä tilalla mielletty työksi. Tilan väen mukaan suunnitelmallisuudella tehdään rahaa ja tämä näkyy toimintatavoissa. Tapana on, että istutaan alas miettimään, mitä tehdään milloinkin ja missä järjestyksessä. Työntekijän rooli on navettatöissä suuri, sillä hänen hoitaessaan omat työnsä, jää yrittäjillä aikaa suunnitelmien tekoon, yrityksen johtamiseen.

Vastuualueet ja päivittäiset työt on jaettu tilalla selkeästi ja jokainen on mukana vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden mukaan. Karja on emännän vastuulla ja isännällä pellot. Tilalla onkin leikillisesti kisailtu, kumpi osa-alue on tärkeämpi. Siinäpä miettimistä... Isäntä tekee itse kirjanpidon ja verosuunnittelun. Tilalla budjetoidaan kuukausittain ja koko vuoden rahavirrat on mietitty etukäteen. Jatkuva tiedon vaihto on kokonaisuuden kannalta välttämätöntä. Kun kokonaisuus on hallinnassa, saa nukkua yönsä rauhallisemmin.

Talousasiantuntija
Joakim Pitkälä
joakim.pitkala@proagria.fi

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

Muualla blogeissa