Osakeyhtiömuotoinen maatalous

Osakeyhtiömuotoisia maatiloja on noin 800 kpl ja henkilöyhtiöitä noin 90 kpl. Käytännössä nykyään perustetaan pelkästään osakeyhtiöitä

Perusteet osakeyhtiöittämiseen ovat viime vuosikymmeneen saakka olleet lähinnä yhtiöittämisellä saavutettavat veroedut. Keskustelu on pyörinyt yhteisöveron ja verottoman osingonjaon merkityksessä.

Hyvin kannattavat ja samalla hyvin vakavaraiset maatilat on jo yhtiöitetty, joissa edellä kuvatulla osingonjaolla on merkitystä.

Nyt yhtiöitetään toimintamuodon muutoksella myös maatiloja jotka ovat hyvin kannattavia (verotettava tulos yli 50 000 €/tulonsaaja), mutta samalla hyvin velkaisia. Yhtiö maksa palkkaa osakkaille ja loput jätetään yhtiöön vaikka velkojen maksuun.

Toisena uutena ryhmänä ovat maatilat joissa yrittäjät käyvät ulkopuolisessa palkkatyössä. Jos eläminen rahoitetaan palkkatuloilla ja niin maatalouden tulos voidaan jättää yhtiöön (yhtiö maksaa veron 20 %). Tällä tavalla voidaan kerryttää yhtiön nettovarallisuutta.

Kolmas uusi ryhmä on keskikokoiset maatilat jotka hakevat yhteenliittymällä parempaa kustannustehokkuutta (esim. yhteisnavetat, yhteiset kuivurit) Näissä perusteena ovat talouden riskien pienentäminen ja varsinkin yhteisnavetoissa viikkovapaiden järjestäminen.

Juhani Paavilainen, Yritysasiantuntija

Jaa

Facebook Comments Box

Lisää kirjoituksia

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

joulukuu

marraskuu

lokakuu

syyskuu

elokuu

heinäkuu

kesäkuu

toukokuu

huhtikuu

maaliskuu

helmikuu

tammikuu

Muualla blogeissa