Vuoden 2016 Pohjois-Savon maisemateko: Pelonniementien kyläyhdistys ry

02.12.2016

Pohjois-Savossa maa- ja kotitalousnaisten maisemaraati valitsi Kuopion Pelonniemen kylän yhteisen kokoontumispaikan kunnostuskohteen Vuoden maisemateko 2016 maakunnallisen kilpailun voittajaksi. 

 

Hiljennä tokkiinsa, mitäs tuonne metän laetaan on noossu.
Kotasalmen urheilukentän kunnostaminen ja grillikodan rakentaminen Kuopion Pelonniemellä

 

Pelonniementien kyläyhdistys on tänä kesänä rakentanut urheilukentälleen Kuopion Pelonniemeen grillikatoksen, jonka on suunnitellut kylän oma arkkitehti Elisaari-mallin pohjalta. Katoksen rakentaminen oli isoin urakka koko urheilukentän ja sen ympäristön kunnostuksessa. Kunnostustyöt jatkuvat alueella edelleen. Kentän miljöö on maisema- ja parannustöiden sekä etenkin upean grillikatoksen ansiosta muuttunut edukseen niin, että ohiajaessa on pakko hiljentää vauhtia ja ihailla kaunista maisemaa.

Urheilukenttä oli aktiivisessa käytössä 1950- ja 60-luvulla. Tämän jälkeen kenttä kuitenkin pusikoitui, ja sekapuusto valtasi alueen. Kentän tuolloin omistanut ja muutama vuosi sitten kyläyhdistykseen liitetty urheiluseura raivasi kentän uudelleen reilut kymmenen vuotta sitten. Kentän laidalle rakennettiin varasto, ja kentän pintaa pidettiin kunnossa. Parin viime vuoden aikana kyläyhdistys on tehnyt töitä urheilukentällä aktiivisesti: esimerkiksi kentän ympärillä kasvanut yli-ikäinen ja osin laho puusto kaadettiin, kenttä peruskorjattiin, ojia aukaistiin ja tehtiin uusia salaojituksia sekä kentältä metsään lähtevää maisemapolkua raivattiin.

Kyläaktiivi ja arkkitehti Pentti Toivanen lahjoitti jo vuosia sitten syntymäpäivämuistamisensa asukkaiden yhteisen kylätalon rakentamiseksi. Pari vuotta sitten kyläyhdistys sopi Pentin kanssa, että kylätalon sijasta rakennamme alueelle hulppean grillikodan. Pentti teki suunnitelmat, ja tänä kesänä grillikatos valmistui entisen pajupusikon paikalle kentän laitaan. Lukuisten talkoopäivien ja -iltojen sekä monien hikipisaroiden jälkeen katos valmistui juuri kesäjuhlamme alla heinäkuussa - kiitos ison ja aktiivisen talkoojoukon. Projektipäällikkönä toimi kylällä asuva Mikko Itkonen työparinaan rakennusalan ammattilainen Saku Kämäläinen. Kesän juhlassa kylän oma pappi ja aktiivinen talkoolainen Hannu Savinainen vihki katoksen, joka sai nimen ”Kotasalmen valkoinen talo”.

Sen verran hulppean kokoinen kodasta tuli, että suattaahan tuo parj' erj' talakoolaesta vielä muuttoo siks kylätalossii, joka olj' alun pittäen se Pentin unelma ja toeve.

Eekä myö arvattu ottoo alueesta kuvvoo sillonj ennen, ku ee myö arvattu, että tämmönen maeseman muutos voetas aekaseks suaha. Umppuskoo siinä kuitennii ennen kasvo.

 

Palkinnon vastaanottivat Pohjois-Savon MKN edustajakokouksessa 19.11.2016 Pelonniementien kyläyhdistyksen jäsenet Anna Maija Kämäläinen ja Reino Tuppurainen.

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.