Suomen tuottoisimmat karjat Kuopiossa, Hollolassa ja Siikajoella

27.03.2018

Maidontuotannon tulokset 2018 yhteydessä julkistettiin 500 Suomen tuottoisinta karjaa energiakorjatun maitotuotoksen mukaan mitattuna ja 500 parasta tilaa, joilla elinikäistuotos on myös Suomen huippua.

Energiakorjatun maitotuotoksen mukaan Suomen tuottoisimpien karjojen kärkikolmikkoon kuuluvat Jukka Partasen karja Kuopiosta, Tiina ja Kari Kiljusen karja Hollolasta sekä Pekka ja Tuomas Mustosen maatalousyhtymän karja Siikajoelta. Parhaimman karjan tuotos on 14 491 kg energiakorjattua maitoa.

Parhaat kolme maitotilaa eläinten kestävyyden mukaan mitattuna ovat Poikselän maatalousyhtymä Akaalta, Ari ja Maija Kanniala Oulusta sekä Päivi ja Rantio Reino Hämeenlinnasta. Parhaimmalla poistettujen elinikäistuotos oli 66 203 kiloa EKM.

Katso täältä  500 parasta tilaa EKM-tuotoksen mukaan

Katso täältä  500 parasta tilaa poistettujen elinikäistuotoksen mukaan

Mitä tarkoittaa energiakorjattu maitotuotos?

Viime vuonna julkistimme ensimmäisen kerran 500 parasta tuotosseurantakarjaa energiakorjatun maitotuotoksen mukaan. - Tämä lista julkaistaan myös tänä vuonna, mutta lisäksi julkistamme 500 parasta karjaa poistettujen elinikäistuotoksen mukaan laskettuna. Kaikki listalla olevat 500 karjaa ovat päässeet yli 35 000 kilon keskimääräiseen poistettujen elinikäistuotokseen, mikä on kansainvälisesti vertailtuna hyvä luku. Poistettujen eläinten keskimääräinen elinikäistuotos oli Suomessa 27 610 kg vuonna 2017, sanoo johtava asiantuntija Sanna Nokka ProAgria Keskusten Liitosta.

Mitä tarkoittaa eläinten kestävyys?

Eläinten kestävyys on kannattavuustekijä, maitotuotos nousee aina viidenteen lypsykauteen saakka ja yli 10 000 maitokilon keskituotos saavutetaan keskimääräisesti karjassa vasta kolmannella lypsykaudella. Kasvatettavien hiehojen määrää pystytään pienentämään pitämällä lypsylehmiä kauemmin karjoissa. Maitotuotos nousee, kun eläimet pääsevät näyttämään tuotospotentiaalinsa kehon kasvun päättymisen jälkeen. 

Uutista päivitetty 28.3. TOP 500 listat päivitettiin.  

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.