Ruokintahavaintoja-kirja ilmestyy - Onnistu lehmien ruokinnassa tekemällä havaintoja arjessa

05.11.2014

Mediatiedote 5.11.2014
ProAgria Keskusten Liitto

 

Maitotilan menestys perustuu pitkälle onnistuneeseen ruokintaan. Vaikuttaahan ruokinta maidontuotantoon, karjan terveyteen ja hedelmällisyyteen ja siten tuotannon kannattavuuteen. Ruokinnan puutteet näkyvät muun muassa lannan koostumuksessa, tavoiteltua alhaisemmaksi jäävässä maitotuotoksessa ja pidempään jatkuessaan eläimen kunnossa. Siksi on tärkeää harjoittaa karjasilmää myös ruokinta-asioissa ja ohjata ruokintaa ruokintahavaintojen avulla.

Ruokintahavaintoja  – Käytännön opas terveiden ja tuottavien lypsylehmien ruokintaan -kirja auttaa parantamaan lypsylehmien ruokintakäytäntöjä.  Julkaisu on osa Lehmähavaintoja-sarjaa, joka tarjoaa käytännönläheistä tietoa lehmälähtöisestä karjanhoidosta helposti omaksuttavalla tavalla. Teos ilmestyy 5.11.2014 ProAgria Keskusten Liiton julkaisuja -sarjassa.

Ruokintakäytännöt paremmiksi havainnoimalla

– Suomessa säilörehu luo perustan ruokinnan onnistumiselle ja hyvälle tuotokselle. Ruokintahavaintoja-kirja esittelee useita käytäntöjä, miten lehmien saamaa säilörehun määrää ja laatua voidaan lisätä ja arvioida, kertoo kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitosta ja jatkaa: – Säilörehuun liittyvät myös toimituksen tekemät muutokset kirjan sisällössä. Maissisäilörehusta kirjaan jätettiin muutama maininta, mutta pääosin säilörehun laatu ja käsittely kerrotaan nurmisäilörehun ja suomalaisen rehuanalyysin näkökulmasta.

Ruokintahavaintoja-kirja vastaa neljään kysymykseen, joita lypsylehmien parissa työskentelevä pohtii päivittäin: Mitä rehua karjalle pitäisi antaa ja kuinka paljon? Miten varmistaa, että jokainen eläin saa oikean rehuannoksen? Miten mitata, että jokainen eläin syö sen, mikä sen pitää syödä? Ja miten säätää ruokintaa ja ratkoa yksittäisiä ongelmia? Ruokintahavaintoja-kirja sisältää runsaasti käytännönläheisiä vinkkejä ja ohjeita terveelliseen ja kannattavaan ruokintaan. Kirjan ytimekäs esitystapa ja 250 nelivärikuvaa auttavat parantamaan ruokintakäytäntöjä oivalluksen kautta.

Hollantilaisten eläinlääkärin Jan Hulsenin ja ruokinta-asiantuntija Dries Aerdenin kirjoittama Ruokintahavaintoja-kirja on käännetty jo15 kielelle. Kirjan on suomentanut Juho Kyntäjä ja ProAgrian ruokinta-asiantuntijat Tuija Huhtamäki ja Irene Mäkinen ovat toimittaneet sen Suomen olosuhteisiin sopivaksi.

Julkaisun ulkoasu, hinta ja saatavuus

Nelivärikuvitetun julkaisun koko on 20,5 x 26,5 cm ja laajuus 80 sivua. ISBN 978-951-808-253-1. Kirjan hinta on kustantajalta tilattaessa 33,90 €. Julkaisuja voi ostaa jälleenmyyjiltä ja kustantajalta ProAgria Keskusten Liitosta: myynti@proagria.fi, puh. 020 747 2485 tai www.proagriaverkkokauppa.fi. Kotimaan lähetykset toimitetaan ilman toimitus- ja postimaksua kirjeenä tai pakettina.

Julkaisu on saatavana myös sähkökirjana, ISBN 978-951-808-254-8. Lisätietoja ja tilaukset: www.ellibs.fi -> E-kirjakauppa.

Lisätiedot

Lisätietoja julkaisusta antavat ProAgria Keskusten Liitosta kehityspäällikkö Tuija Huhtamäki, tuija.huhtamaki@proagria.fi, puh. 020 747 2487 tai kustannuspäällikkö Hanne Teräväinen, hanne.teravainen@proagria.fi, puh. 020 747 2406.

Arvostelukappale- ja kansikuvapyynnöt: Heidi Aarnio, heidi.aarnio@proagria.fi,  puh. 020 747 2442.

Jaa

Artikkelit

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.