Osoitetaan tukemme suomalaisille ruoantuottajille, jalostajille ja yrittäjille – ostetaan suomalaista!

14.12.2021

Osoitetaan tukemme suomalaisille ruoantuottajille, jalostajille ja yrittäjille – ostetaan suomalaista!

Maatalouden kriisistä on puhuttu kauan, mutta nyt tilanne on todella poikkeuksellinen. Tuotantopanosten hinnat eivät ole koskaan olleet näin korkeita. Kustannustasot ovat nousseet ennakoimattoman rakettimaisesti ilman tietoa niiden laskusta yhdistettynä laajasti huonoon satovuoteen.  Viljojen hintakehitys vaikuttaa myös raaka-aineiden hintoihin rehuteollisuudessa. Lannoitteiden hintojen on ennustettu olevan korkealla tasolla mahdollisesti useamman vuoden ajan. Kotieläinpuolella kriisi on kasvinviljelytilojakin syvempi, koska tuottajahinnat eivät ole juurikaan nousseet kustannustasojen noustessa. Kuluvan sisäruokintakauden tuotantokustannuksen on arvioitu nousevan 6–7 senttiä per tuotettu maitolitra. Tästä eteenpäin jokainen hankittu rehu- tai öljyerä tai sähkölasku tulee olemaan kustannuksiltaan entistä korkeampi.

Vaikka moniin tuotannon lukuihin ja näin myös yrityksen kannattavuuteen yrittäjät voivat vaikuttaa on tilanne äärimmäisen poikkeuksellinen. Tilanne vaatii lähes kaikilta myös talouden poikkeuksellisia järjestelyjä sisältäen yrittäjän palkasta tinkimisen.

Korona on vaikuttanut monien yrittäjien arkeen erityisesti luovien alojen palvelutuotannossa sekä ravitsemus- ja matkailualalla. Yleinen kustannustasojen nousu tuo tähän poikkeukselliseen aikaan yrittäjille lisähaasteita. Pienyrittäjien palveluihin käytetty raha jää kiertämään lähelle luoden hyvinvointia omalle asuinalueelle.

Vetoamme suomalaisiin kuluttajiin, yritysten ja julkisen sektorin hankinnoista päättäviin. Annetaan yhdessä suomalaisille ruoantuottajille ja yrittäjille tukemme ostamalla kotimaisia elintarvikkeita, Suomessa työllistäviä elintarvikejalosteita ja yrittäjiemme tuottamia palveluita ja tekemiä tuotteita! Samalla tuemme Suomen työllisyyttä, huoltovarmuutta ja omaa tulevaisuuttamme.

ProAgria Itä-Suomen edustajisto ja hallitus

 

Jaa

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.