Kuluttajat ovat löytäneet lampaanlihan - karitsanlihan tuotanto kasvussa

29.03.2018

Suomalaisen karitsanlihan tuotanto kasvoi edellisvuodesta kahdella prosentilla 1,35 miljoonaan kiloon. Lampaanliha kiinnostaa kuluttajia ekologisuuden, eettisyyden ja vastuullisuuden vuoksi. Lähiruokaa arvostetaan yhä enemmän. Tyypillisimmillään karitsanlihaa myydään suoraan tuottajilta kuluttajille, mutta myös tukkuihin ja vähittäiskauppoihin myydään yhä enemmän suomalaista lihaa. 

Pääsiäispöytään lammasta

Lampaanlihan kysyntä kasvaa huomattavasti pääsiäisenä, minkä vuoksi kotimaisen lampaanlihan saanti voi olla paikoin haastavaa. - Lampaiden lisääntymisrytmi on kevätpainoitteinen. Markkinoiden tarpeisiin on pyritty vastaamaan esimerkiksi lämpimillä lampoloilla sekä lampaanlihaa pakastamalla. Myös syyspoikimiset ovat lisääntyneet huomattavasti, kertoo lammastuotannon asiantuntija Kaie Ahlskog ProAgria Etelä-Suomesta. 

Suomalaisen karitsan- ja lampaanlihan kysyntä on ollut koko 2000-luvun kasvussa. Lampaanlihaa käytetään yhä useammin myös kesägrillissä, syksyn padoissa ja joulupöydässä. Keittiömestareiden suosikkeja ovat erityisesti etupään osat niska, lapa ja etuselkä. 

Ekologista tuotantoa

Myös lammastalous ja lampureiden arki kiinnostaa, sillä lammastilojen avoimissa ovissa ja tilavierailuilla on käynyt runsaasti kävijöitä. Monella lammastilalla vierailee jopa 2 000 kävijää vuodessa. – On tärkeää, että ruuan alkuperä ja lammastalous kiinnostaa. Tuotamme Suomessa vastuullisesti laadukasta ja ympäristöä hoitavaa lihaa, muistuttaa Kaie Ahlskog. 

Lampaanlihaan liitetään ekologisuus ja eettisyys. Lampaalla on iso merkitys maiseman- ja ympäristön hoidossa sekä luonnonlaitumien ylläpidossa. Lampaat laiduntavat ja hoitavat Suomessa luonnonmukaisesti esimerkiksi kansallispuistoja. 

Suurimmat tuottajakunnat Salo, Jomala ja Somero

Lampaanlihaa tuotettiin viime vuonna eniten Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Ahvenanmaalla. Suurimmat tuottajakunnat olivat Salo, Jomala ja Somero. Lammastuotosseurantaan kuuluu 360 lammastilan 21 322 uuhta sekä 13 vuohitilan 2 650 kuttua. Kilin lihaa onkin tulossa myös markkinoille. Lammastuotosseurannan ja ProAgrian lammasasiantuntijoidemme avulla kehitämme suomalaisten lammastilojen kilpailukykyä ja kannattavuutta. 

Alkuperäisrodut suosittuja

Suomenlammas, kainuunharmas ja ahvenanmaanlammas ovat edelleen suosittuja rotuja suomalaisilla lammastiloilla. Kotimaisia alkuperäisrotuja arvostetaan niiden monipuolisuuden vuoksi. Jalostukseen viime aikoina tuotuja rotuja ovat suffolk, dorper ja hollannin texel. Muita tuontirotuja ovat oxford down, dorset, rygja, ruotsalainen turkislammas sekä itäfriisiläinen. 

Löydät kaikki ProAgrian lammasasiantuntijat täältä: www.proagria.fi/lammasasiantuntijat 

Jaa

Artikkelit

  • Lammas ja vuohi

    Tarjoamme lammas- ja vuohitilan tarpeisiin ja tueksi kannattavuuden parantamiseen ammattitaitoisen asiantuntijajoukon ja kattavat palvelut.

Ajankohtaista

Asiantuntijat

Hae asiantuntijaa

Kaikki asiantuntijat

  • Sähköinen kasvinsuojelututkinto nyt verkossa - också på svenska
    Hyväksytyn suorituksen jälkeen todistus heti sähköpostiisi | Efter prestationen intyg direkt till e-posten
  • Tilaa palvelu
    Hyödynnä osaamisemme johtajuuteen, tuotantoon ja yritystoiminnan kehittämiseen liittyvissä ratkaisuissa.